måndag 26 april 2010

Holmbergska tomten


Holmbergska tomten är namnet på ett kvarter i Lund. Det ligger mycket centralt, bara 5 minuters promenad från stationen. Det speciella med tomten är att den är obebyggd och har lämnats helt åt sig själv under lång tid och nu är helt igenvuxen. För precis två år sedan hade naturskyddsföreningen utflykt hit till "vildmarken mitt i stan" och då minns jag mest att det var fullt med vitsippor och att det dessutom växte ett bestånd av rysk blåstjärna (Scilla sibirica).

Idag har scillorna helt tagit över så att marken var kompakt blå. Dessutom fanns gulsippor och brännässla men jag såg mycket lite av vitsipporna. Nässlorna är precis plockmogna om man gillar nässelsoppa men det är kanske inte så attraktivt att plocka så här mitt i stan.





Trots att det borde vara perfekt som lekplats så syns inga barn till här. Förmodligen vill inte föräldrarna låta barnen leka här på grund av närheten till en starkt trafikerad genomfartsled (Fasanvägen) och det finns inget skyddande staket ut mot gatan.

3 kommentarer:

  1. Det var som tusan....att man har en namne som är öde och igenvuxen:-DD
    Vet du var namnet kommer ifrån? Tänker på vilken tid det handlar om och eventuell ägare på den tiden.

    SvaraRadera
  2. Carl Holmbergs mekaniska verkstad fanns i Lund på Bangatan mitt emot stationen ända fram till 1950-talet. Carl Holmberg bodde i ett hus vid verkstaden men hade sommarstuga ute vid Fasanvägen (Holmbergska tomten) från 1870-talet. Sommarhuset revs cirka 1910 men ingenting hände med tomten, som så småningom köptes av HSB och nu ägs av kommunen. Lunds kommun har en lång tradition i att tänka över planer i många år och sedan göra ingenting, Ibland är det positivt, Gatugenombrottet genom centrala Lund planerades på 1950-talet och en massa gamla hus köptes in och revs (de var ändå rivningsmogna på grund av bristande underhåll) men någon motorgata tvärs genom staden blev det aldrig. Kommunen tänkte i 30 år och sedan hade opinionen svängt och ingen ville längre ha motorväg tvärs genom stan.

    SvaraRadera
  3. Tack för upplysningen!

    Hmmm...farfars fars bror Carl föddes 1848. De där bröderna rörde sig en tid i Lund. Men Holmberg var inget ovanligt namn i Lund på den tiden. Ett typiskt gesällnamn.

    SvaraRadera