måndag 30 mars 2009

Lördageftermiddag i Köpenhamn


Köpenhamns nya metro drivs med förarlösa tåg. Här sitter jag längst fram i första vagnen och inbillar mig att jag kör tåget. Vi har just lämnat Kastrup Lufthavn, där jag bytte från Öresundståget och är på väg in till centrum av staden.

Denna eftermiddag ägnades åt en kulturell sightseeing i den "indre by" under några timmar, med en liten krets deltagare. Vår guide var ytterst väl bevandrad i Köpenhamns historia och sevärdheter.


Här ser vi del av fasaden av Frue kirke ut mot Nørregade. Ingången flankeras av Moses med stentavla, där buden står skrivna på danska. På andra sidan ingången stod tidigare Kung David, men han blev stulen för en tid sedan. Hur det nu gick till, det är ju inga små statyer precis.

Vill man se hur den ursprungliga kyrkan såg ut, så ska man titta på Sankt Petri i Malmö. Frue kirke brann 1728 i en av Köpenhamns stora bränder, den återuppbyggdes men förstördes igen när engelsmännen bombarderade Köpenhamn 1807. Så byggdes den upp igen och har fått stå ifred sedan dess.


Vid Nørregade och Vestergade bodde på sin tid fysikern Hans Christian Ørsted. Här upptäckte han elektromagnetismen, dvs han visade att elektricitet och magnetism är två sidor av samma fenomen. Upptäckterna vidarefördes senare av Faraday, Maxwell och Einstein till den moderna klassiska elektrodynamiken.

Vandringen förde oss vidare till Fiolsstreæde och huset där Ludvig Holberg bodde. Vi besökte också tyska kyrkan S:t Petri.

Vandringen avslutades på citykroen vid Gammel Torv med en öl och några smørrebrød i trevligt sällskap. Ett behagligt om än inte superbilligt sätt att tillbringa en lördag eftermiddag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar