onsdag 9 september 2020

Sommarens läsupplevelser. 3. Malena Ernman.

Jag har också läst Malena Ernmans biografi över döttrarna Greta (Thunberg) och Beata (Ernman): "Scener ur hjärtat". Det är en dokumentation över hur det är att leva med två barn med diagnoser, Asperger och/eller autism. Det framgår också att Malena E själv visade liknande symptom i sin barndom och ungdom men fann sig tillrätta med operan som arbetsfält.

Redan tidigt kom problemen med ätstörningar för Greta, sedan också svårighet med sociala kontakter med andra barn och vuxna, vilket särskilt accentuerades då hon började skolan. Hon mobbas systematiskt av klasskamraterna. När hon försöker gömma sig på toaletten under rasterna blir hon utkörd av lärarna. Greta kan bara äta specialmat, och då hennes mat märks med hennes namn i skolans kök vill hon inte äta den, för hon kan inte äta mat med text på.

Greta är "högpresterande" och har en enorm kapacitet att lära sig saker utantill, bland annat alla länder på jorden och deras huvudstäder och kan också uttala städernas namn baklänges. Hon kan hela periodiska systemet men är lite bekymrad över att det finns några namn på grundämnen där hon är osäker om uttalet.

En kognitiv dissonans uppstår när skolklassen får se en film om hur mycket plast som driver omkring i haven, särskilt utanför Asiens kust. Alla elever är mycket allvarliga och tagna över detta under lektionen, men på rasten återgår alla utom Greta till de vanliga samtalen om helg och semester och vart man ska åka. Bara Greta fortsätter att fundera över konsekvenserna av de problem filmen tog upp. Den kognitiva dissonansen upplevs av Greta men den borde upplevas av lärarna och de andra eleverna istället. Det är denna erfarenhet liksom andra budskap om miljöförstöring och klimatproblem som får Greta att starta skolstrejken. Till en början sitter hon helt ensam och hon var beredd att sitta ensam hur länge som helst även om hon inte skulle få efterföljare.

Närhetsprincipen: vi intresserar oss bara för problem som drabbar oss eller andra i vår närhet. På grund av att det är så lätt att flyga vart som helst över jorden, så innebär närhet inte längre geografisk närhet utan snarare kulturell närhet eller omfattar de länder vi besöker på semestern. På så vis ligger Australien närmare Sverige än vad Litauen gör. Skogsbränder i Australien tar stor plats i nyheterna i svensk TV medan händelser i Litauen aldrig omtalas, trots att Litauen ingår i samma politiska union (EU) som Sverige.

För att få genomslag och komma någon vart måste man ha social kompetens. Udda personligheter, t ex sådan med Aspergers syndrom eller autism blir aldrig uppmärksammade. Undantaget är Greta Thunberg på grund av mycket speciella omständigheter och att hennes skolstrejk kom att ligga precis rätt i tiden. Vanligtvis är det nödvändigt att vara utåtriktad.

"Många tror att det fanns en tid då människan levde i harmoni med naturen men en sådan tid har aldrig existerat. Människor har levt i harmoni med naturen, men aldrig mänskligheten."

Skogsskövling, industriellt jordbruk, havsförsurning och överfiske bidrar till att utrota den biologiska mångfalden. Men ingen vi känner vet att samma skogsskövling som vi upprörs över i Amazonas äger rum precis runt hörnet i det norra skogsbältet. Och Sverige är bland de allra värsta i Europa när det gäller skogsskövling. Sverige har skrivit på avtal om att skydda 17 % av naturskogen, men i verkligheten är bara 7 % skyddad och det finns högst 10 - 15 % gammelskog kvar i Sverige. Då ska man veta att det tar 10000 år att få tillbaka en gammelskog. Malena med döttrar och familj åker i bil mellan Kalix och Gällivare och ser bara kalhyggen, plantager och monokulturer där man för ett titoal år sedan såg skog. I Sverige finns bara fyra enmilaskogar kvar, alltså skogar där man kan gå en mil i samma riktning och vara kvar i skogen. 61 % av skogen har avverkats de senaste 60 åren. Dessutom utarmas de delar av Sverige där naturtillgångarna finns och alla pengarna förs till Stockholm eftersom det är där storbolagens huvudkontor finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar