torsdag 2 oktober 2014

Emil Nolde på Louisiana

Den siste september begav jag mig till Louisiana i Humlebæk för att se en utställning med bilder av Emil Nolde. Tidigare har jag sett en liknande utställning på Statens Museum for Kunst i maj 2012.

 Emil Nolde föddes i Nordslesvig - på danska Sønderjylland - 1867, alltså tre år efter att  Slesvig och Holsten övergått från Danmark till Preussen (Tyskland) som resultat av kriget 1863-64. Noldes far var en frisisk bonde och hans mor danska, men tydligen kände han sig mer tysk än dansk. På 1930-talet gick han med i nazistpartiet efter att först ha blivit vägrad medlemskap i "Völkischer Kampfbund für deutsche Kultur". Trots nazisymaptierna blev hans konst stämplad som "Entartete Kunst" och han förbjöds att måla efter 1942. Han försökte kringgå förbudet genom att stå utomhus och måla så att inte lukten av oljefärg skulle avslöja honom. Efter kriget blev han rehabiliterad genom en "avnazifieringsprocedur" (1946).

Noldes stil var starkt expressionistisk.  En del bibliska motiv blev kritiserade för sin uttrycksfullhet, som t ex bilden av Adam och Eva.

Sedan fanns det två (eller tre?) uttsällningar av den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson. Den ena handlade om belysning och geometriska figurer.

 Den andra, en installation som omfattade flera utställningsrum, skulle tydligen påminna om det isländska landskapet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar