tisdag 6 augusti 2013

Hornbæk

 Tisdagar brukar jag tllbringa på stadsbiblioteket i Lund, läsande tidskrifter, men så här mitt i sommaren brukar det inte komma nytt så ofta, så jag bestämde mig för att göra något annat denna tisdag.
 Vädertjänsterna var mer än vanligt oense om prognoserna, som varierade allt från sol hela dagen till regn och åska under eftermiddagen. Naturligtvis kom det inget regn. Jag bestämde mig för att ta en tur till Nordsjælland via Helsingborg - Helsingør.






 Från Helsingør fortsätter man med Hornbækbanen, förr en privatbana, numera "Lokalbanen" och kommuanlt ägd. På privatbanetiden fick tåget inte komma in till stationen i Helsingør där DSB härskade oinskränkt, men nu har den fått ett eget spår vid sidan om Kystbanens tåg.

 Fortfarande går tåget i gatan  genom Helsingør, som här i Havnegade. Det var här Hagge Geigert fick en tå överkörd  en gång, för att han inte kunde tänka sig att det kunde gå tåg på spåret. Han hade också kritiserat den danska drottningen för att hon rökte offentligt, så hans relationer till Danmark var inte goda.

 Hornbæk var i alla fall tidigare en mondän badort där den övre medelklassen i Köpenhamn hade sina sommarhus. Idag verkar det vara ganska idylliskt och mindre turistiskt än Ystad och Simrishamn. Trots det soliga vädret och att rimligtvis många bör vara lediga även i Danmark,  var det mycket få badande på Hornbæk strand.

 Inte så många i fiskaffären heller.

 Här i Hornbæks hamn finns Holger Drachmanns minnessten. Holger Drachmann var författare, diktare och konstnär (målade från Bornholm) och dog i Hornbæk 1906.

 Slutligen, i detta hus på Ole Piis vej bodde August Strindberg och Harriet Bosse en tid 1901. De var nygifta och hade planerat en bröllopsresa till Schweiz, då August plötsligt ställde in resan eftersom "makterna" inte ville tillåta den. Den besvikna Harriet Bosse reste då själv till Hornbæk och till detta hus där hon hade vänner och bekanta. Strindberg följde snart efter och sedan de försonats, reste de faktikst till Schweiz, då "makterna" tydligen tappat greppet. Äktenskapet blev ändå inte särskilt långvarigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar