lördag 29 december 2012

Tutankhamun i Hyllie

 Då Citytunneln genom Malmö öppnades för 2 år sedan skapades ett helt nytt centrum kring station Hyllie med bland annat Malmö Arena, Malmö Mässhallar och ett köpcentrum med namet Emporia (borde egentligen heta Emporium eller Emporion).
 Vi tog tåget till Hyllie  en av mellandagarna mellan jul och nyår för att besöka en utställning i Malmö Mässhallar, nämligen "Tutankhamun - Graven och skatterna".
Utställningen består av cirka 1000 repliker av föremål som fanns i gravkammaren, alla mycket välgjorda. Samlingen har turnerat runt i diverse europeiska städer, och efter Hyllie ska den vidare till Berlin. Jag har för mig att ha sett liknande i British Museum i London för åtskilliga år sedan, men det var knappast detta. Mycket sevärt i alla fall, originalen finns i Kairo och lär inte komma att visas någon annanstans.
 Efter detta avlade vi ett kort besök i "Emporia"  men det var som alla andra köpcentra med de vanliga butikskedjorna, bara mer folk än normalt. Det enda intressanta var denna konstutställning som verkade vara helt obemannad.






2 kommentarer:

  1. Vi var i Kairo och besökte muséet där. Var också inne i en del av pyramiderna.
    Detta är något att rekommendera.
    Känslan av faraonernas "närvaro" är monumental och nästan mystisk!
    Också intressant att se hieroglyfer på bergväggarna ute i öknen vid Akkaba. Ser overkligt ut där ute i ödemarken.

    SvaraRadera
  2. Om jag kommer till Kairo så ska jag besöka museet. Det finns naturligtvis mycket annat också ....

    SvaraRadera