onsdag 24 augusti 2011

Vandring längs Vättern


Förra veckan deltog jag i en vandring längs östra Vätternkusten, mellan Ödeshög och Jönköping. Den finns redovisad mer i detlaj under Pilgrim i Skåne, se länklistan till höger.


Jag anlände på söndagen till Ödeshög, som har en något märklig kyrka. Det är en östtornkyrka men med koret mot öster och alltså är tornet byggt ovanpå koret. Så här kan man ju inte ha det, tyckte man på 1800-talet och flyttade koret till väster. Men så här kan man ju inte ha det, tyckte man på 1900-talet och flyttade koret så att det låg i öster igen. Så nu är allt tillbaka till som det var.



Vi vandrade skogsstigar, grusvägar, och, en bit norr om Gränna, längs den gamla E4:an. Brahehus syns uppe på höjden och det ser ut som om man byggt ett vindkraftverk i ruinen. Men det är en synvilla som bara beror på perspektivet.





En dag efter en lång vandring kom vi till Öland. Fast fullt så långt var det inte, det finns ett Öland vid Vättern också.









En bit inåt landet ligger sjön Landsjön, vid Skärstad och Kaxholmen.






Till Vista kulle, en känd utsiktspunkt nära Huskvarna, kunde man en gång i tiden åka tåg, med den mycket smalspåriga Jönköping - Gripenbergs järnväg, kallad "trårullabanan,"






Det går nu en smal enfilig och ljusreglerad väg i den genomskärning där järnvägen en gång sprängde sig genom berget.








Utsikt över Vättern från Vista kulle.

3 kommentarer:

  1. Ser ut som en trevlig vandring - trots vädret...
    Kul att hitta en blogg med mycket svamp och många fina bilder.

    SvaraRadera
  2. Instämmer i Ankis omdöme!

    Det där med upprepade namn på platser för tanken till Nordamerika. Där upptäcker man ju de flesta europeiska ortsnamnen. Samma sak i Kanada. Sonen bodde några år i London, men då i Ontario, Kanada.
    Han tillbringade ett språkstudieår i Palestine, men då i Illinois, USA.

    SvaraRadera
  3. Roligt att bilderna uppskattas och att fler än jag gillar svampar.

    Öland vid Vättern är nog inget uppkallelsenamn utan troligen oberoende namnet på ön i Östersjön.

    SvaraRadera