söndag 11 oktober 2009

Jægersborg Dyrehave och kulturnatt i København


Jægersborg Dyrehave är en 1100 hektar stor skog norr om Köpenhamn. Den avskildes som kunglig jaktmark åt Fredrik III år 1669 men har kontinuitet som skog tillbaka till medeltiden. Dyrehaven är inhägnad och har ett bestånd på cirka 2000 djur: kronhjort, dovhjort och sikahjort. Norr om Dyrehaven ligger Jægersborg Hegn, ett lövskogsområde på cirka 550 hektar, dit hjortarna inte har tillträde.

Fredagen den 9 oktober tog jag Öresundståget från Lund till Hellerup och bytte tåg och steg av i Skodsborg. Härifrån vandrade jag rakt in i Jægersborg Hegn och passerade därvid en anlagd sjö, Skodsborg Dam (dvs "damm"). Omgivningen av sjön var mycket vacker med de begynnande höstfärgerna.

Vandringen fortsatte in i Dyrehaven och vid den södra änden, nära Bakken (stängd för säsongen) och Klampenborg höll kronhjortarna till. Oktober är brunstperiod och brölern började höras framåt skymningen. Bilden visar en gruppar hindar, avvaktande och betraktande de kamper som utspelas. Som mänsklig åskådare bör man diskret hålla sig lite i bakgrunden.



Fredagskvällen var kulturnatt i Köpenhamn och åtskilliga begivenheter lockade. I Botanisk Have fanns ett svampetält, där det förevisades svampar plockade i Dyrehaven och hegnet tidigare på dagen, vidare ett tält med demonstration av biologisk forskning. Ute på gräsmattan förekom en utställning benämnd "Yabba Yabba Kunsten", som såg ut som avancerd graffiti. Oklart om allmänheten var inbjuden att bidra.


Inne i centrum, vid Købmagergade, var Rundetårn upplyst och här kunde man gå upp till Observatoriet och få en förevisning, eller besöka konstutställningar eller musikarrangemang. Enklare tillfälliga matserveringar fanns överallt precis som på festivaler och kulturnätter hemma i Skåne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar