
Vi bodde i "Casa di Santa Brigida" dvs birgittinersystrarnas kloster på Piazza Farnese i centrala Rom. Klostret står öppet för gäster som å det vänligaste omhuldas av nunnorna (ett parav dem talade svenska).
Det var också här Birgitta bodde under en stor del av sin tid i Rom, det var här hon skrev sina Uppenbarelser (Revelationes) och det var här hon dog den 23 juli 1373. Efter Birgittas död donerades huset till klostret i Vadstena och skulle enligt statuterna mottaga främlingar som kommer från Sverige, ge dem vin och bröd i tre dagar, säng och rum i en vecka.

Efter reformationen i Sverige kom dock inte längre några svenskar dit mer än enstaka katolska flyktingar. Vid Napoleonkrigen i början av 1800-talet förlorade birgittinerna huset men återfick det 1931 med hjälp av påven Pius XI. Sedan dess kan de åter ta emot främlingar från Sverige. Vi fick både vin och bröd, säng och rum i en vecka, men fick för all del betala för det :-)


På dagarna besökte vi ett antal offentligt tillgängliga bibliotek, som Bibliotheca Angelica San Agostino, Biblioteca Corsiniana, Biblioteca Nazionale och Biblioteca Castanatense.



Officiella inrättningar och konstruktioner i Rom signeras SPQR, uttytt Senatus PopulusQue Romanus (senaten och det romerska folket). Uttrycket lever kvar från antiken och användes för att uttrycka enighet mellan det romerska folket och dess styresmän. Källa Nationalencylopedin.

Vi bodde granne med Campo dei Fiori, Roms mest berömda salutorg (och loppmarknad). Här utbjuds grönsaker, ost, m m men också diverse olika svampar, både odlade och viltplockade.



En annan dag tog vi metron till Piramide, dvs Caio Cestios pyramid i södra Rom, efter vad jag vet den enda icke-moderna pyramiden i Europa. Därifrån promenerade vi till den protestaniska kyrkogården Il cimitero acattolico, enligt uppgift den enda kyrkogård som är tillgänglig för icke-katoliker (att begravas alltså).

Here lies one whose name was writ in water.


För att komma in i Vatikanmuseerna måste man först stå i kö i upp till 2 timmar som mest (vi klarade oss dock med en halvtimme eftersom vi kom tidigt en lördag). Olika agenter försökte sälja VIP-biljetter för 11 euro extra (utöver inträde på 14 euro och ev, guide för 7 euro) vilket skulle betyda att man kom in fortare. Men man måste ändå ta sig igenom en säkerhetskontroll liknande den på flygplatsen med metalldetektor etc. Inne i museerna gick det mesta ut på att fösa folkmassorna framåt med jämn hastighet.

Här syns en del av kön till ingångskassorna till Vatikanmuseerna. Jag kom osökt att tänka på den finländske filosofen Georg Henrik von Wright som i sin sista bok "Att förstå sin samtid" jämställde massturismen med miljöförstöring och kärnvapenkrig. Jag tyckte, när jag läste det första gången, att det lät lite överdrivet men börjar nu förstå vad han menade.
När du talar om kanske enda pyrmamiden i Europa, så ska det ju förtydligas till "icke-moderna pyramiden" (eller möjligen stenpyramiden i husstorlek). Glaspyramiden utanför Louvren i Paris är ju känd och blev än mer känd genom Dan Brown.
SvaraRaderaOch först trodde jag du menade att protestaniska kyrkogården Il cimitero acattolico var den ende kyrkogården tillgänglig för icke-katolska besökare, men nu förstås jag vad du menar: om man är död och "vill" vila där. :-)
Jag har modifierat texten något ("förtydligat") så att den nu blev lite riktigare.
SvaraRadera