söndag 16 oktober 2011

Södra Bohuslän

I veckan tog vi oss en tur till Södra Bohuslän på ett par dagar - delvis för att i någon mån täcka den brist som jag kände över att aldrig ha varit i Bohuslän "på riktigt". Så vi bokade två nätter på vandrarhemmet på Stenungsön, där vi var de enda gästerna under den tiden.

Första dagen besökte vi bland annat Klädesholmen, ett mycket tättbebyggt samhälle på ett par klippöar. Att ta sig fram med bil där var inte helt lätt men sannolikt betydligt mindre besvärligt än under sommarmånaderna.




Det finns många åretruntboende på Klädesholmen, och ett uttryck för detta är att det fortfarande finns en skola i samhället, om än i B-form. 39 elever undervisades här, och de hade rast när vi råkade komma förbi.





Vi besökte sedan akvarellmuseet i Skärhamn, där det pågick en mexikansk utställning, den permanenta samlingen visades inte vid tillfället.


På eftermiddagen besökte vi Åstol, ett annat tättbebyggt samhälle, beläget på en ö som man fick åka båt till. Vi lyckades genomskåda Västtrafiks besynnerliga biljettsystem och fick en biljett som också gällde för återresa inom drygt en timme.





Kvällsbild från Åstol.








Tredje dagen besökte vi Marstrand och besåg Carlstens fästning från utsidan. Marstrand var en mondän badort på Oscar II:s tid men verkar ha haft sin storhetstid. Staden nåddes efter en kort båttur från Koön.





Vi försökte hitta en lunchrestaurang på ön men förgäves utan fick återvända till Koön för lunch.

2 kommentarer:

  1. Idel "närmiljöer" för undertecknad:)

    Visst äger Bohuslän sin charm med släta klippöar och kraftfull havsdoft?
    Evert Taube skaldade t.o.m. en visa tillägnad Bohuslän. Vacker melodi och kärleksfull text.

    En tidigare kollega till mig köpte ett av de gamla "konservhusen" på Klädesholmen och byggde om det till bostad. Stor flytbrygga mellan husentré och hav. Han körde sin båt "hem till entrén". Det kändes ... unikt.

    Åstol är en "kändisö" med invånare som t.ex. Peter Harrisson och (har jag för mig) Janne Josefsson. Tror att några av Galenskaparna också bor där.

    Det förvånar mig att det inte fanns något matställe öppet på Marstrand?! Så himla avfolkad är ju inte ön "off season". Jag vill minnas att jag har ätit lunch på ön under vintersäsongen. "Spårvagnen" går ju med täta turer året runt.

    Hann ni med Kärringön? Ön med mängder av rosenträdgårdar ute i havsbandet.

    SvaraRadera
  2. Vi var på biblioteket i Marstrand och engagerade flera i lokalbefolkningen för att hitta matställe och slutsatsen blev att inget var öppet på ön. Men vi åkte tillbaka till Koön och åt på Marstrands havshotell, vilket var alldeles utmärkt.

    Vi kom inte till Käringön.

    SvaraRadera